Представители на предприятията за улов и преработка  на бяла мида

...
Представители на предприятията за улов и преработка  на бяла мида
Коментари Харесай

Протестираха пред ИАРА заради забранителния период за бяла мида

Представители на предприятията за улов и преработка  на бяла мида стачкуваха в Бургас против подготвяната възбрана, която ще обхване нескончаем период  за типовете Donax trunculus и Chamelea gallina  от 01 май до 31 юли 2022 година

Браншът дава прехранване на 1000 фамилии по морето, а проекто-заповедта на земеделското министерство провокира недоволството на   засегнатите компании. Спирането на активност за три месеца  ще бъде пагубно за тях.

" Размножителният интервал зависи от температурата на водата, не  съответствува със периодите в предлагането, не е и толкоз нескончаем. Реално става въпрос за 20 дни през април. А  написаното е копи пейст от  разпореждания за Средиземно море,  те не подхождат на българските условия.  Природата пази тази мида посредством самия  хабитат- тя се намира  на прибоя на вълната. Не ни би трябвало мида в размножителен интервал, тъй като сътрудниците ни от Испания, Италия и Франция не я желаят цялостна с хайвер- тогава тя има малко месо. " Това са мненията на част от протестиращите, заяви БНР.

Директорът на ИАРА  Христо Панайотов  съобщи:До края на месеца тече публичното разискване ще бъде събрана информацията. Щом сте написали и давате своето  мнение, то ще бъде взето под внимание. ИАРА  реализира единствено контрола по заповедите,  не трябва да бъде страна-има си дирекция в земеделското министерство, която дава отговор.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР